Author Topic: Creating a top coat.  (Read 1700 times)

Offline NeoTech

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 828
  • Country: se
    • Roughedge Hobbyworks
Creating a top coat.
« on: August 28, 2015, 12:29:49 PM »
So i have been trying to aquire som aluminiumoxide or zirconium paint for a while now.
Lets just say..its a effin hassle..

So i went to my mothers, and dug thru her bags of weird as **** for pottery making.
This is what i came up with.

95% Aluminiumoxide in 10 micron mesh
5% Kaolin powder in 10 micron mesh

I did this by weight.
And then i added in sodium silicate at about 3% of the total weight of the dry stuff.
That creates as sticky paste.

I then smeared onto my concrete.

Now.. it would be better if this was more like paint.. But dont know if i can add water into this or if that will break the sodium silicate as a bonding material or not.
Machinery: Optimum D320x920, Optimum BF20L, Aciera F3. -- I have not failed. I've just found 10,000 ways that won't work. http://www.roughedge.se/blogg/

Offline jcs0001

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 288
  • Country: ca
Re: Creating a top coat.
« Reply #1 on: September 28, 2015, 12:34:40 PM »
Neotech:

Was the surface durable after your treatment?

John.

Offline NeoTech

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 828
  • Country: se
    • Roughedge Hobbyworks
Re: Creating a top coat.
« Reply #2 on: September 28, 2015, 03:32:32 PM »
It doesnt crack and stand up to about 2450C , which is .. alot..  really alot. And took a alot of time to get there. =)
Machinery: Optimum D320x920, Optimum BF20L, Aciera F3. -- I have not failed. I've just found 10,000 ways that won't work. http://www.roughedge.se/blogg/

Offline PekkaNF

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1820
  • Country: fi
Re: Creating a top coat.
« Reply #3 on: September 29, 2015, 02:37:56 AM »

Offline NeoTech

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 828
  • Country: se
    • Roughedge Hobbyworks
Re: Creating a top coat.
« Reply #4 on: September 29, 2015, 03:28:38 AM »
Well i suppose they are similar yes. I just didnt use Zircon. =)
Machinery: Optimum D320x920, Optimum BF20L, Aciera F3. -- I have not failed. I've just found 10,000 ways that won't work. http://www.roughedge.se/blogg/